CHP yollara düşecek

AKP Hükümeti'nin çalışanların itirazlarına kulak tıkayıp, IMF zoruyla hazırladığı ve Meclis'ten hızla geçirdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na tepkiler sürüyor.
Yasaya göre, 2007'den sonra işe başlayanlar emekli olmak için daha çok çalışıp, emekli olduklarında düşük maaş alacaklar. Emekli yaşı kademeli olarak arttırılırken, sigortalılardan da sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için katkı payı alınacak.
CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Kemal Kılıçdaroğlu yasanın çalışanların emekli olma şansını ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, emekli bir memurun kamuda çalışmasının engellendiğini söyledi. Yasanın reform niteliği taşımadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle d yazılım eğitimi evam etti: "Emekli olan kamu çalışanları bir daha kamuda çalışamayacak ama yeni düzenlemeyle özel sektörde çalışabilecekler. Bu yasa reform niteliği taşımıyor. Sosyal devlet ilkesine aykırı. Bu yasa normal şartlarda çalışan bir işçinin emekli olma şansını tamamen ortadan kaldırıyor."
Çalışanların ve sivil toplum örgütlerinin meydanlardan yükselen sesine kulak tıkayan Hükümet'in alalacele çıkardığı yasadaki bazı yeni düzenlemeler şöyle:
-Emekli olmak için gerekli prim gün sayısı 7 binden 9 bine çıkarıldı. 2007 yılında işe başlayacaklar için 7 bin 100 gün olacak. 2008'den itibaren her yıl 100 gün eklenecek.
» Adına prim ödenmeyen 18 yaşından küçükler, sağlık hizmetinden yararlanacak. Yükseköğrenim görmüş ve 25 yaşını doldurmuş kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü kişinin sigortasından yararlanamayacak.
» Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren ilk defa sigortalı olan kadın 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmak ve en az 9 bin gün prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanacak.
» Emeklilik yaşı 2036'dan itibaren arttırılıyor. 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61 olacak. Sonraki her yıl 1 yaş arttırılarak erkek için 1 Ocak
2044, kadın için ise Ocak 2048 tarihinden itibaren 65'e çıkacak.
» Sigortalılardan ayakta hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL katkı payı alınacak. İlaçlar ve protezler için de yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda katkı payı istenecek.. Eğer sigortalı sevk zincirine uymadan tedavi görürse belirtilen oranlar yüzde 50 oranında arttırılacak.
» Sigortalılar, sözleşme yapılmayan hastanelerden ve öğretim üyesinden hizmet almak isterse bunun için fark ödemek durumunda kalacak.
» Genel sağlık sigortalısı sayılanların, sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için son 1 yıl içinde 30 gün prim ödemesi gerekecek. İsteğe bağlı sigortalılarda ise prim borcu bulunmaması koşulu aranacak.
» Emzirme yardımı, evlenme ve cenaze ödeneği artırılıyor.
» Sigortalının işsizlik sigortası ödeneği aldığı sürede malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi işsizlik fonundan karşılanacak.
» Köy ve mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar sigortalı sayılacak.
» SSK ve Bağ Kur'Iu belediye başkanları emekli olduklarında Emekli Sandığı'ndan emekli olan emsalleri gibi temsil ve makam tazminatı alacak.
» Çocuğu olmayan 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük sigortalı kadının 2 kez tüp bebek tedavi masrafı devletçe karşılanacak.
HAZAL ATEŞ ANKARA
Kategori : POLİTİKA