Herkes işini iyi yapsın!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''Herkesin işini iyi
yaptığı bir ülke olmadan, toplumsal kültürü buna göre örüp, buna göre
dokumadan küresel rekabette mesafe alamayız'' dedi.
Şener, Gümüşhane'de Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı Mühendislik ve Eğitim fakültelerinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bir ülkenin üniversitelerinin o ülkenin öncü, toplumu ileriye taşıyan, ülkeyi çağdaş bilgiye ulaştıran kurumları olduğunu belirtti.
Bu nedenle Gümüşhane'de fakülteler, yüksekokulların açılmasının gerekli ve önemli olduğunu vurgulayan Şener, ''Gümüşhane'de hem ekonomiyi ileriye taşıyacak, hem de yöre insanını mutlu ve huzurlu kılacak, refah düzeyini artıracak ne olabilir, ne yapabiliriz, hangi faaliyetlere öncelik verebiliriz diye düşündüğümüzde eğitimin temel sektörlerden biri olması gerektiği konusunda fikir birliğine varabiliriz. Bu nedenle burada bu fakülte binasının yenilerinin
yükselmesi ve büyük bir kampusün oluşması Gümüşhane ve ülkemizin
topyekun gelişmesi ve kalkınması için bir ihtiyaçtır'' diye konuştu.
Bir ülkenin diğer ülkelerden yüzde 1 daha avantajlı konum diş implantı fiyatı yakalamış olması halinde uzun dönemde o ülkenin bu avantajla büyük ülkeler arasında yer alabileceğini, o ülkenin dünyaya hükmeden ülke olabileceğini ifade eden Şener, ancak diğer ülkelere göre yüzde 1'lik bir dezavantaja düşmüşse de kendi içinde ileriye gitse bile dünyanın gerisinde kalacağını söyledi.
-BAŞARININ YOLU-
Bakan Şener, her ülkeden daha başarılı olmak zorunda olduğumuzu, bunun da yolunun herkesin işini en iyi şekilde yapmasından geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:
''İyi yapacak demiyorum. Dünyanın her tarafında 6 milyar insan işini iyi yapıyorsa bizim iyi yapmamız yeterli değil. En iyiyi yapmamız gerekir. Herkesin işini iyi yaptığı bir ülke olmadan, toplumsal kültürü buna göre örüp, buna göre dokumadan küresel rekabette mesafe alamayız. Bu bakımdan ne yapılması gerekiyorsa her bir fert olarak üzerimize ne düşüyorsa buna sonuna kadar sahip çıkıp azimle, kararlılıkla (dünyanın yaptığını ben de yapabilirim) diyerek yolumuza devam etmek zorundayız.''
-''BİLİM VE TEKNOLOJİK GELİŞME TEORİDEN İBARET DEĞİLDİR''-
Şener, bu noktada üniversitelere büyük görevler düştüğünü, bilimsel araştırmada, makale sayısında, uluslararası referans verilen dergilerde yayınlanan bilimsel makaleler sıralamalarında Türk üniversitelerinde görev alan öğretim üyelerinin başarılı olduğunun görüldüğünü vurguladı. Şener, ''Ancak bir düşünceyi bu vesileyle ifade etmek istiyorum. Bilim ve teknolojik gelişme teoriden ibaret değildir. Bilim ve teknolojik gelişme hayatın içinde gerçekleşmektedir. Son bilimsel araştırmalar da bunu ortaya koyuyor. Kitaplarda yazılı olanlar insanların şu ana kadar pratiklerinin anlatımıdır. Bu
pratikler üzerine yeni bir taş koyabilmek için hayatın içinde olmak lazım. Hayatın içinden devşirilenlerin literatüre ilave edilmesi lazım'' diye konuştu.
Bakan Şener, bilim adamlarının teknolojik gelişmeyi de kullanarak yeni buluşlar ortaya çıkarması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
''Ancak bu buluşların yenilik ifade edebilmesi için ekonomik bir değer kazanması lazım, hayata hitap etmesi lazım. Buluşların hayata hitap edebilmesi için de bu çalışmaları yapanların hayatın içinde olması lazım. Bununla şunu anlatmak istiyorum. Yenilik farklı şeydir, buluş farklı şeydir. Yenilik ekonomide bir değer ifade eden buluşları anlatır. Bunun gerçekleşebilmesi için de 80 bine ulaşmış öğretim elemanları kadrosunun kitaplarda ve laboratuvarlarda oluşturdukları bilgi birikimlerini artık sanayiye, hayatın içine taşımalıdırlar. Bununla birlikte aktif, dinamik bir yapının ortaya çıkması lazım.''
-BİLİMSEL ALANDAKİ GELİŞMELER İÇİN YAPILMASI GEREKEN DEĞİŞİKLİKLER-
Şener, bilimsel alanda bazı gelişmelerin yaşanabilmesi için öğretim görevlileri ile ilgili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndan kaynaklanan yasakların kaldırılması, bunun pratiğe dayalı bilgi üretmeye teşvik edecek mekanizmaların sistemin içine sokulması, piyasa deneyimini akademik unvanların ayrılmaz parçası haline dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Bunun yanı sıra dünyaca ünlü yabancı üniversitelerin Türkiye'de kampüsler, yeni öğretim kurumları açmalarının da prensip olarak benimsenmesi gerektiğini ifade eden Şener, ''Bu takdirde Türkiye'deki üniversite ortamının toplumla paylaşılan bilgi üretme kabiliyet ve kapasitesinin Türkiye'yi gelecek yarınlara güçlü olarak taşıyacağına inanıyorum. İşte güçlü yarınların oluşmasında belki de Gümüşhane'de mütevazı şekilde attığımız bu temellerin de katkısı olacaktır'' şeklinde sözlerini tamamladı.
Konuşmanın ardından Bakan Şener, Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz,
AK Parti milletvekilleri Sabri Varan, Temel Yılmaz ile KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, butona basarak KTÜ'ye bağlı mühendislik ve eğitim fakültesinin temelini attılar.
Kategori : POLİTİKA